6 saker du ska tänka på innan du väljer badrum

Få saker är så roliga som att planera det nya badrummet – och med rätt installatör blir det dessutom enkelt.

Comforts badrumsexpert Maja Norén tipsar här om 6 saker att tänka på när du ska välja badrum.

1. Vatten & avlopp
”Ska det mesta kring vatten och avlopp bytas – då kan det vara bra för huset att dra nytt hela vägen från källaren. Då vet du att allt är fräscht hela vägen. Och vi på Comfort kan hjälpa till hela vägen till rensluckan. För lägenheter är det ju föreningen som har hand om stammarna så där är vi inte så ofta inblandade i avloppsarbetet.”

2. Val av ytskikt
”Bestäm om du vill ha kakel, klinkers, matta eller en kombination. Tänk på att om du väljer kakelplattor till golvet bör de vara cirka 15×15 centimeter – för att få ett bra och snyggt fall mot golvbrunnen. Ska plattorna vara större behöver golvbrunnen vara av den väggnära varianten. Men det går att ha större golvplattor i badrummet om duschdelen är avgränsad, får då räcker det att ha små kakelplattor i den delen.”

3. Belysning
”En badrumsrenovering innebär ofta att det befintliga taket sänks och då passar det bra att installera halogen- eller led-spotlights. Halogen ger ett varmt ljus och är lite billigare, samtidigt räcker ju led-lamporna längre. Kom ihåg att inte alla badrum har höjden för spotlights och då kan det räcka med att byta ut den gamla taklampan.”

4. Värmekällan
”Uppvärmningssystemet i huset kan bestämma en hel del. Har du direktverkande el så bli valet ganska enkelt, då är det el som gäller. Är värmekällan vattenburen kan det ju användas till vattenburen golvvärme och till handdukstorken. Det går också att göra en energismart kombination, där golvvärmen är vattenburen på vintern men drivs av en elpatron på sommaren.”

5. Bostadens ventilation
”Har bostaden ett slutet system med värmeåtervinning ska det inte störas, men i andra fall passar det bra att installera en badrumsfläkt med automatisk fuktstyrning.”

6. Inspirerande inredning
”Inredningen är ju det roligaste att tänka på och den ständiga frågan är väl vad som ska väljas av dusch, badkar eller en kombination. Det i sin tur styr ju valet av blandare. Ska det vara en takdusch, som inkluderar allt, eller det enklare duschsetet? Vilken storlek på badrumsmöbel vill du ha? Sortimentet är brett och finns i många olika storlekar. Kom ihåg att välja möbel innan du väljer tvättställsblandare! Vill du ha enbart spegel eller spegelskåp? Vanlig, stående toalett eller en vägghängd? Det senare är både snyggt och lättstädat. Dessutom får du då en toppskiva – i laminat, sten eller marmor – där du kan hitta på nåt snyggt.”