7 belysningstips i badrummet

Osmickrande lysrörsljus i badrummet får de flesta att skrämmas av sin egen spegelbild. Samtidigt vill vi gärna ha möjligheten att kunna välja mellan starkt, fokuserat ljus och romantisk, avslappnande belysning.

Här är experten Maja Noréns 7 bästa tips hur du går in i upplysningstiden med ditt badrum.

1. Byt till halogen- eller led-belysning
”Det är lite av en smaksak vad du ska välja. Halogen ger ett varmt ljus och är lite billigare, samtidigt räcker ju led-lamporna längre. Gå gärna till en butik som kan visa dig skillnaden på färgtonerna. Det är också snyggt att synka ett eventuellt spegelköp med val av belysning.”

2. Installera spotlights
”Jag gillar spottar, de går att använda på flera sätt. Vill du till exempel ta ett bad kanske du inte vill att rummets hela belysning ska vara på.”

3. Använd dimmer
”Ska du installera spotlights – installera alltid dimmer! Du kan anpassa ljuset precis som du vill. Och har du ett stort badrum kan det vara en idé att ha två olika dimmerknappar, en för duschdelen och en för wc-delen.”

4. Välj underbelysning
”För att få ett riktigt fint ljus vid spegeln så är det bra att låta tvättställsbelysningen komma underifrån. Blir allt vanligare nu när de gamla, starka spegelbelysningarna uppifrån – eller runt om – tas bort i renoveringar.”

5. Fundera kring möbelbelysning
”Vissa möbelleverantörer erbjuder olika sorters belysning i lådorna. Det är ju en smaksak – en del vill inte se röran i dem, andra tycker det är både praktiskt och snyggt.”

6. Hitta din nisch
”Det är väldigt snyggt att sätta en liten LED-spot i en nisch vid dusch eller badkar. Passar även bra i fönstersmygar – det blir en väldigt fin detalj.”

7. Lyxa till det med kristallkrona
”Vill eller måste du av någon anledning ha kvar taklampan i badrummet så finns det faktiskt en leverantör som levererar IP-klassade kristallkronor. Den passar perfekt för det lantliga, lite romantiska badrummet!”