Därför kan du ha dåligt tryck i kranarna

tryck_i_kranarna

Lågt vattentryck irriterar de flesta. För att råda bot på problemet delar Comforts VVS- ingenjör Christer Eklund med sig av sitt kunnande.
– Strålsamlaren i kranen kan bli igensatt av smuts och det är den vanligaste och enklaste orsaken till dåligt tryck.

Kommer det bara enstaka vattendroppar från kranen eller spottar duschmunstycket ut ett svagt duggregn? De flesta kan relatera till den irritation som uppstår när vattentrycket inte fungerar som det borde. Men du kan vara lugn, Comforts egna specialist Christer Eklund går igenom anledningarna till problemet – och hur de kan lösas.

Kontrollera strålsamlarna
Dåligt vattentryck i köket? Kontrollera alltid strålsamlarna i kranarna.
– Den vanligaste och enklaste orsaken till dåligt tryck i kök och tvättställ är att smuts har fastnat i kranfiltret på blandarens pip. Det du kan göra är att skruva loss änden av kranen och rengöra strålsamlaren med vanligt vatten. Är den alltför angripen kan du behöva byta ut den.

Rengör silarna
Lågt tryck i duschen? Då kan det vara silarna i dusch- eller badkarsblandaren som är boven i dramat. Antingen byter man sil i duschblandaren eller så sköljer man bara rent den med vanligt vatten. Och var brukar de här silarna sitta, undrar du?
– Det är olika på olika blandare men det vanligaste stället är att de sitter de bakom duschblandaren. Och då får man stänga av vattnet och ta bort kranen.

Gamla ledningar
Har du ett gammalt hus kan orsaken till det låga vattentrycket vara gamla ledningar. Förr drog man nämligen kallvatten med järnrör, så kallat galv, vilket ledde till att de rostade igen.
– Galv och koppar tycker inte om varandra och då blir det en galvanisk korrosion, som gör att det rostar ännu värre. Har man så gamla ledningar i dag bör man byta dem och det är inget som en vanlig privatperson fixar själv. Du kan alltid ta kontakt med oss på Comfort.

Ledningsläckage eller frysning
Ledningsläckage må vara ovanligt men inte omöjligt. Går en ledning av tappar du tryck i systemet. Vid frysning bildas en ispropp i rören och då tappar du allt tryck.
– Har man otur och rören ligger på ett dumt sätt kan de frysa.

Relaterade produkter