Så fixar du stoppet i avloppet – och så ska du inte göra

Det är retligt när avloppet i badrummet täpps till. Christer Eklund, en av Comforts egna specialister inom VVS, guidar dig i hur du själv kan fixa stoppet och vad du bör undvika.
– Använd inte kaustiksoda, i regel får du inte bort stoppet utan riskerar bara att göra dig illa.

Avloppet är till för att föra bort förbrukat vatten tillsammans med kiss, bajs och toalettpapper. Därför är det viktigt att du är observant på vad du slänger i avloppet. Vad kan då orsaka stopp i toalett och golvbrunn?
– Några av de vanligaste orsakerna är tops, sanitetsbindor, tvålrester och hår, säger Christer Eklund.

Hur fixar jag stoppet i avloppet?
– Är det stopp i toaletten kan du försöka lossa proppen med en vaskrensare eller enklare rensband. Ligger stoppet i badrummet plockar du ur vattenlåset ur golvbrunnen och rengör. Det släpper i regel lätt så det är bara att ta vanligt diskmedel och göra rent den. Vid större stopp – kontakta Comfort.

Vad ska jag inte göra?
– Häll inte frätande medel, såsom kaustiksoda, i rören. Du får i regel inte bort stopp med den och risken är stor att du skadar dig själv. En annan risk är om en stackars rörmontör eller någon med spolbil får kaustiksoda i ögonen för att de inte vet om att du använt det.

När ska jag kontakta proffs för hjälp?
– Är det ett större stopp är det vanligtvis inte ett jobb du kan göra själv. Vid sådana tillfällen krävs i stället professionell expertis och utrustning. Du är alltid välkommen att kontakta Comfort vid problem med avloppen.

Relaterade produkter