Visst går det att bygga badrum med liten budget

Få människor har obegränsade resurser och kostnaden för att bygga ett badrum kan avskräcka. Går det att lyckas med renoveringen med en mindre budget?
– Ja, självklart. Det viktigaste är att det görs säkert och att du bli nöjd, säger Comforts badrumsexpert Maja Norén.

Vi är många som drömmande tittar på badrumsbilder i inredningsmagasin och tänker ”Fantastiskt – men det där har jag aldrig råd med” och sedan lägger undan tidningen i ren självbevarelsedrift.
Men Comforts badrumsexpert Maja Norén menar att en begränsad budget inte behöver betyda att tankarna på en badrumsrenovering måste skrotas.
– När du till exempel ska välja det nya badrummets ytskikt kan du få ner kostnaden genom att välja matta på både golv och väggar. Matta fungerar i flesta fall utan golvvärme, vilket också får ner kostnaden.
En annan ytskiktskostnad rör kakel och klinkers, om du inte vill ha matta.
– Det går att hitta jättefina alternativ som inte kostar så mycket per kvadratmeter.

Det går också att hålla nere kostnaderna ordentligt vid valet av badrumsmöbel. Där finns det mycket att välja på, i många olika prisklasser.
– Ta då möbler som är basic, men fortfarande av bra kvalitet, säger Maja Norén som har fler tips:
– Väljer du taklampa i stället för spotlights blir det billigare – och när du planerar badrummet behöver du inte flytta runt avlopp och golvbrunn. Anpassa dig efter var de befinner sig från början så ökar inte kostnaderna.
Vad ska jag inte spara in på då?
– Undvik att göra saker själv, det finns en risk att det bara blir fel. Och kom ihåg att du ska ha det här badrummet länge. Det viktigaste i slutändan är ändå att jobbet görs säkert och att du blir nöjd.