Student/lärling

Som VVS-montör arbetar du med att skapa bra inomhusmiljöer. Förutom att montera rör installerar du olje- och elpannor, solvärme, varmvattenberedare, element och allt som ingår i ett badrum – toalettstol, badkar, handfat, handdukstorkare … Kylanläggningar är ett annat arbetsområde.

VVS-montör är ett fritt yrke, och din arbetsplats skiftar från lägenheter och villor till kontor, sjukhus och andra stora byggnader. Yrket är ett traditionellt hantverk som ständigt förnyas med ny teknik. Datorer används till exempel ofta i värme- och kylanläggningar. Förutom att behärska den nya tekniken måste du kunna läsa ritningar och tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna. Och givetvis även vara händig nog att utföra dem.

Andra viktiga egenskaper är ansvar och hänsyn, då du ofta jobbar i människors hem eller på deras arbetsplatser. Som VVS-montör kan du arbeta med service, ombyggnad och på nybygge. En VVS-montör som jobbar med service är oftast ensam på arbetsplatsen, till skillnad från de VVS-montörer som jobbar på ett bygge. De är med från början och bygger från grunden, och får oftast samsas med flera andra arbetsgrupper, till exempel snickare och målare.

Vill du veta mer om yrket?

Besök VVS-branschens Yrkesnämnd